Избери страница

Стерилитет

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА НЯКОИ ТРУДНИ ТЕМИ – СТЕРИЛИТЕТ, СПЕРМОГРАМА, ПРЕДКОНЦЕПЦИЯ

 • Колко са безплодните семейства у нас?
  По данни на СЗО от 2003 г. в България има 270 000 стерилни двойки. Причините тези хора да искат, но да нямат деца са различни, като във възрастовата група до 30 години в над 64% проблемът е в мъжа.
 • Кога една семейна двойка трябва да започне изследвания за стерилитет?
  Това се налага след едногодишни опити за забременяване при редовен сексуален живот и без използване на средства за предпазване от бременност.
 • Какви са първите изследвания за установяване причините за стерилитет?
  Първото задължително изследване се нарича спермограма. В моята практика имам десетки примери на двойки без деца, които в продължение на години са провели какви ли не изследвания на жената, а се оказва, че проблемът е в мъжа. Една спермограма като начално изследване би спестила десетките тестове, прегледи, дори инвазивни процедури, лечение, време, нерви, пари и напразни надежди на партньорите.
 • Как да накарам съпругът ми да се изследва?
  Мъжът често смята, че наличието на ерекция и еякулация е гаранция за фертилност. От многобройните разговори с мъже, като основни причини за нежелание за изследване се оформят следните:
  1. Не вярвам, че проблемът може да е в мен, това са женски работи.
  2. Щом мога да правя редовен секс, защо да се изследвам?
  3. Ако ми открият заболяване, това може да разруши връзката ни.
  4. Ами ако се наложи операция?
  5. Имам приятел, който е карал трипер, пък има две деца.
  6. Имах приятелка, която направи аборт от мене.
  7. Майка ми смята, че жена ми е стерилна, в нашия род няма такива проблеми.
 • Какво представлява спермограмата, къде да я направя и каква е процедурата?
  Това е лабораторно изследване на еякулат. Спермата се изследва по ред показатели, които включват: втечняване, външен вид, обем, вискозитет, pH, брой, подвижност и виталност на сперматозоидите, аглутинация, левкоцити и други клетки в еякулата, морфология на сперматозоидите, тестове за антитела. В заключение се определя дали е нормална или се касае за някакъв вид отклонение от нормата, което налага по – нататък консултация с уролог, микробиологично изследване, лечение или оперативна намеса.
 • Какво означава морфология на сперматозоидите по Крюгер?
  За оценката на морфологията на сперматозоидите по критериите на Kruger е необходимо да се направи специално оцветяване и да се оценят 200 броя сперматозоиди, като за всеки се преценява дали има дефект в отделните части – главичка, среден сегмент, опашка. За тази преценка се изисква добре подготвен специалист, който да работи стриктно и добросъвестно.
 • В какви случаи се налага инсеминация?
  Вътрематочната инсеминация е вид асистирана репродуктивна процедура, при която се преодоляват леки и средно тежки проблеми. Сперматозоиди от партньора или от донор се обработват по специален начин, за да се отстрани семиналната плазма, ненужните клетки и да се отберат само най – качествените сперматозоиди, след което с тънък катетер се вкарват в матката на жената.

Тази услуга е достъпна в: