Избери страница

УВЕЛИЧАВАНЕ НА ГЪРДИ

Задължителен брой визити след операцията при Вашия естетичен хирург

Увеличаването на гърдите е хирургическа процедура, включваща вмъкване на протеза(внедрява) под гърдите, за да увеличават обема и променят формата им. Кандидати са жени с малки и неразвити гърди, които остават по-малки и слаби след бременност, или жени с несъразмерни гърди. Тази процедура е един от начините за гръдна реконструкция след хирургическо отстраняване. Прилага се също при транссексуални хора.

 • Преди операцията
  Протезите са достъпни в различни размери и форми. Тяхното външно ниво е направено от силиконова гума. Може да бъдат пълни със силикон гел, хидрогел или физиологичен разтвор. В момента повечето протези, които се използват, са с високо кохерентен силиконов гел , който не изтича в случай на повреда. Достъпни са два вида протези- в сферична форма и с форма на сълза. Факторите, които определят избора на форма и размер на импланта , трябва да се обсъди с хирурга. В случаите на силно отпуснати гърди, те също трябва да бъдат вдигнати едновременно или по-късно, отвътре с отделна процедура. Общото здравословно състояние на пациента, както и лабораторните анализи, се провеждат рутинно. Клиничните и ултразвукови изследвания на гърдите са задължителни, както и мамографията.
  Няма показания,че тези протези предизвикват рак на гърдите или болести на съединителните тъкани. Няма сведения ,че те може да засягат образуването на мляко или да нарушават процеса на кърмене. Хирургичната интервенция се извършва под обща анестезия и продължава около час. Изборът на инцизия (разрез) зависи от клиничното заключение, желанието на пациента и предложението на хирурга. Най-често разрезът се прави в гънката отдолу на гърдата, около зърното или през кожата на мишницата. През отвора в тъканния джоб е от препарирана жлезиста тъкан, която е фиксирана отляво. Протезата се вмъква в подготвено пространство и центрира под зърното. Така протезата заема естествена позиция. Има също възможност за поставяне на протези под гръдния мускул.
 • След хирургическата интервенция
  Задължителната хоспитализация е един ден. Специални по форма сутиени се носят за няколко седмици. През първите дни, гърдите се чувстват подути и твърди. Леки или умерени болки могат да бъдат овладяни чрез болкоуспокояващи. Шевовете се отстраняват на седмия ден. В зависимост от постоперативния период и професията на пациента, връщането към нормалния начин на живот се очаква от една до две седмици. Физически контакти трябва да бъдат избягвани през тези две седмици, докато активната спортна дейност трябва да се отложи за след шест седмици. Редовният масаж на гърдите се препоръчва напълно през този период. Излагане на слънце не се препоръчва за един месец. Тази интервенция е относително сигурна като метод. Сериозни, живото-застрашаващи усложнения са изключително редки. Белезите отляво на мястото на разреза са твърди и розови в началото, след това избледняват и стават почти невидими. Възможни са промени в чувствителността около зърното,които са преходни. Специфично усложнение, свързани с процедурата, е оформянето на твърда капсула около протезата, която се получава за няколко месеца след операцията.
 • Увеличаване на гърдите и някой по-общи въпроси
  • Възможно ли е изтичане /на течност/ ?
   Този въпрос привлича вниманието на експерти през изминалото десетилетие. Имало е подозрения,че изтичането на силикон може да предизвика органически заболявания на съединителните тъкани. Многобройни изследвания в тази област показват,че жени с импланти в гърдите не са засегнати от тези заболявания повече от другите жени. В допълнение на това, съвременните технологии предлагат протези запълнени с висококохерентен силиконов гел , който е общоприет. Предимството на разположението на имплантите в действителност е това, че не се разрешава изтичане, запазва се първоначалната форма, дори ако техния външен слой е повреден.
  • Може ли протезите да бъдат причина за рак на гърдите, и може ли да се открие в този случай ?
   Изследванията на голям брой жени с протези на гърдите недвусмислено показват,че е възможно да бъде разпознат рака на гърдата, дори и с протеза. Разбира се, както и останалите жени, на тези пациентки се препоръчва регулярен самоконтрол и периодични медицински прегледи. Това е особено важно за жени с фамилна обремененост /майка,баба или сестра/, които са определено с по-висок риск към заболяването. Имплантите на гърди не нарушават необходимите изследвания, предназначени за откриване на някакви съмнителни бучки чрез мамография или ехографско изследване.
  • Могат ли протезите да въздействат на кърменето ?
   Развитието на операцията, планираното място за вмъкване на импланта е подготвено по начин, така че да не се бърка със жлезистата тъкан и по тази причина производството на мляко и кърменето се запазват.
  • Може ли да се промени чувствителността на зърното ?
   Промените на чувствителността на зърното могат да бъдат очаквани незабавно след операцията, но те са преходни. Случаи на дълготрайни смущения в чувствителността са рядкост.
  • Сигурни ли сте, че операцията не носи риск ?
   Увеличаването на гърдите е относително безопасна интервенция. Обикновено усложнения като кървене или инфекция може да бъдат свързани с всякакъв вид хирургична интервенция. Само при болка в много обширна наранена област ще се приложи дрениране. Преместването се препоръчва в случай на инфекция. Специфично усложнение, свързано с тази процедура, е формирането на влакнеста капсула около протезите, които могат да настъпят след 6 месеца. Това е очаквана реакция на тялото. При повечето пациенти тази капсула е мека и е възможно да се почуства при докосване, което е типично за гръдните импланти от ново поколение.При незначителен брой пациенти, капсулата е твърда и вероятно променя формата на бюста.
  • Прави ли се разлика, ако имплантите са поставени под жлезата или под тъканите ?
   В практиката и двата начина се прилагат с еднакъв успех. Главно изборът е за положение на гърдите при всеки особен случай. Сигурно е, че позиционирането на импланта под жлезистата тъкан е по-добър за естествените анатомични пропорции.
  • Могат ли имплантите да бъдат отстранявани ?
   Разбира се, че може . Интервенцията се изпълнява под обща анестезия. Съществуващият белег може да бъде използван отново в повечето случаи. При условие,че е необходимо, импланта може да бъде отстранен или възстановен. В случите на отстраняване, гърдите ще стоят до известна степен отпуснати, тъй като кожата е вече разпъната от импланта.

Тази услуга е достъпна в: