Избери страница

Програми за жени

КЛИНИКА “ТОРАКС-ПЛОВДИВ” ЗАПОЧВА МАЩАБНА РАБОТА ПО СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ГРИЖИ ЗА ЖЕНАТА ВЪВ ВСЯКА ВЪЗРАСТ

АГ клиника “Торакс – Пловдив” за двегодишната си работа започна да се превръща в привлекателен център за жените от всички възрасти. От една страна младите жени, родили децата си в този дом и посещавали училището за бременни, свикват да търсят помощ и съвет от различните специалисти, които са ги подготвяли и обучавали до момента на раждане и след това. От друга, жените потърсили гинекологична помощ, лабораторни изследвания или пък хормонозаместителни терапии, започват да се доверяват и на другите консултатнти в клиниката – естетичен хирург, кинезитерапевт, психолог…

Всичко това накара екипът от специалисти да обобщи знанията, уменията и опита си, за да създаде нов продукт, който да задоволи по-пълно и от повече гледни точки потребностите за женско здраве, красота и успеваемост. Ето как се гледа на жената в “Торакс”. До момента за осигуряване на амбициозната програма са мобилизирани следните специалисти: акушер-гинеколог, кинезитерапевт, психолог, диетолог и естетичен хирург. Естествено към екипа, според индивидуалния случай, се присъединяват при необходимост и педиатър, лабораторен лекар или други видове специалисти. Ще поясним с по няколко думи ролята на всеки един от специалистите за отчитане на особеностите и спецификата на женския организъм.

Акушер-гинеколозите могат убедително да доказват връзката между красотата, комфорта и работоспособността на жената и доброто състояние на половата и система. Основният довод е в това, че женското тяло преминава през удивителни промени през целия живот. Хормоналните промени водят до ежемесечното отделяне на яйцеклетки. Успоредно с овулацията, обаче яйчниците продуцират и полови хормони, които определят индивидуалните особености на женския организъм. Бременността у жената води до промяна на всички органи и системи в организма – смяна на настроенията, намаляване на костното вещество, резки промени в теглото… Климаксът пък води до постепенно намаляване на продукцията на естрогени от яйчниците и свързаните с това промени в менструалния цикъл. Ето защо акушер-гинекологът е абсолютно задължителен специалист при започването на каквито и да било въздействия върху женския организъм. В програмите на “Торакс” е включена консултация с аг специалист, гинекологичен преглед с цитонамазка. Целта е да се оцени състоянието на женските полови органи (влагалище, шийка на матката, матка, яйчници), като всички отклонения в тях водят до бозпокойство, напрежение и нарушаване на здравето и самочуствието на жената.

Естетичният хирург е специалистът, който ще сравни изходното състояние на организма на жената с нормите, адекватни на възрастта и конституцията и. Още повече, че той ще може чисто медицински да прецени видовете натрупвания на мастна тъкан или други естетични дефекти и ще препоръча на кинезитерапевта най-подходящите корекции чрез физическа активност.
Съвсем ясна е ролята на диетолога. Това е специалистът, който ще подкрепи усилията на целия екип с подходящ хранителен режим, който да доведе както до подобряване на дейността на организма, така и до желаните естетични промени в него. Неправилното хранене или диети отдавна се знае, че водят по-скоро до отрицателен ефект, докато точният хранителен режим на диетолога води до отличен резултат, без страдания и изтощение на организма.

Кинезитерапевтът е кючовата фигура в “сбъдването” на желанията на всички в групата! Много важно е да се разбере ролята между фитнес-инструктура и кинезитерапевтът. Последният е медицинско лице, което е научено да възстановява увредена физическа активност и в този смисъл отчита възможните рискове от именно такива увреди. Благодрание на медицинското си образование, кинезитерапевтът може да отчете общото състояние на организма, за което е получил специализирана информация от другите специалисти и да създаде индивидуална програма и дозировка за всяка жена. Атрактивността на програмите е благодарение и на факта, че се съчетават няколко системи от упражнения, според индивидуалните потребности и особености на възрастта, здравословното и нервно-психичното състояние на участничката. Използуват се в индивидуални пропорции упражнения с тера банд, елементи от аеробика, стретчинг, каланетика, аналитична гимнастика, методи на релаксация, тибетска гимнастика, аромотерапия.

Специалистът-психолог е част от програмата, за да поясни проблемите с психичното здраве на жената и моментното възрастово или емоционално състояние. Изначално се шири всеобщото мнение, че жената е слабият пол, че е по- чувствителна, ранима и крехка. Дали това е така във всички измерения или напротив? Дали зад привидната нежност се крие много по – устойчива индивидуалност ? Всъщност женската психика е уникална и е способна на твърде много изненади и гъвкавост. Жената преминава през множество метаморфози в жизненият си цикъл, а това изисква разнообразни и дори творчески подходи в поведенческите стратегии. Една жена може да е любяща, но и твърда, да е привързана и да отстоява граници… Тя може да обича по много и различни начини, да дарява грижи и да се адаптира в постоянно менящи се условия. За това наистина е необходима гъвкавост и природата е надарила нежната половинка, както с физическите измерения за това, така и с психическите характеристики. Психологът е този, който ще извърши психодиагностика на участничката и ще даде конкретни препоръки за справяне с трудностите в ежедневието и.

Тази услуга е достъпна в: