Избери страница

Липосукция

Задължителен брой визити след операцията при Вашия естетичен хирург

Ден Цел на визитата
2 ден Превръзка и сваляне на дренчетата
7-8 ден Сваляне на конци

 

 • Особености на оперативната интервенция, която сте претърпели
  Липосукцията е една от най-малко обременените с усложнения процедури в областта на пластичната хирургия. Но както при всяка оперативна намеса съществуват и някои проблеми, които могат да се развият – образуването на хематоми (събиране на кръв под кожата), сероми (събиране на течност), инфекция и др.
  Липосукцията помага на мъже и жени да победят проблемните си области за много години. Ключовият факт е, че то не е алтернатива на упражнения и добро хранене. Здравата и еластична кожа е добра предпоставка за бързо възстановяване. Защото след като мазнината е махната, Вашата кожа ще има нужда да отговаря на новите контури на Вашето тяло. Мнозинството пациенти са щастливи и се наслаждават на подобреното качество на живот с по-младото си и привлекателно тяло.
 • Следоперативен период
  Липосукцията е процедура, свързана с много специфичен следоперативен период. Преди всичко трябва да се знае, че окончателният резултат се оформя за период от 3 до 6 месеца. Това е обусловено от различните и специфични механизми за възстановяване на тъканите. В следоперативния период могат да се набележат няколко периода:

  • Период на травматичния оток (7 – 10 дни)
   През първата седмица обработените области са подути поради наличието на травматичен оток в тях. Механизмът на развитието му е подобен на този, когато се ударите и се дължи най-вече на излаза на течност от съдовете. Под кожата се появяват насинявания в резултат на излялата се в тъканите кръв. Обработените области са болезнени както при сериозно натъртване. На вторият ден след операцията се облича еластичен колан върху превръзката, който се сваля само когато се взема душ, а това става след седмия ден. Коланът се носи денонощно в продължение на два месеца и употребата му е от изключително значение за бързото възстановяване и добрите крайни резултати.
  • Период на мастния оток (около 3 месеца)
   По време на травматичния оток се извършва постепенна резобция на течностите, излезли от съдовете в пространството между клетките на тъканите. След пълната им резорбция травматичния оток изчезва, но тъканите все още са леко подути. Това се дължи на разбитата мастна тъкан, която не е могла да се изсмуче от канюлата и е останала в пространството между клетките. Нейната резорбция е значително по-бавна (1-3 мес.) и се подпомага от еластичното бельо. След 10 ден обикновено започват да изчезват и кръвонасяданията под кожата. Все по-очертан става подобреният контур на фигурата, но все още той не е окончателен.
  • Период на съединителнотъканното придръпване (3-6 месеца)
   В резултат на движенията на канюлата в мастното депо са се образували тесни тунели. По-късно в тези тунели се развива съединителна тъкан подобна на тази, която образува белезите на раните. Тази съединителнотъканна мрежа има своя биология. Те “узрява” бавно (3-6-12 месеца) като постепенно изтънява и придръпва кожата към подлежащата мускулатура. Това постепенно и леко придръпване оформя окончателния резултат в периода между 3 и 6 месеца след проведената липосукция.Посещение на сауна, басейн, масаж (дрениращ масаж, таласотерапия), фитнес и всеки вид спорт, свързан с физическо натоварване е препоръчително едва след изтичането на 1? – 2 месеца след операцията. Относно движението пеша и дистанциите няма ограничения.
 • Резултати, очаквания, прогнози
  • Как ще изглеждам първоначално?
   Вашите превръзки ще бъдат временно махнати в рамките на няколко дни, така че Вашият пластичен хирург може да проучи третираните области. Вие ще забележите отоци и натъртване, които трябва да бъдат очаквани. Отоците обикновено започват да спадат седмица след операцията.
  • Възобновяване на нормалните дейности
   Само след няколко дни (до седмица) ще можете да се върнете към работа и обичайните си дейности. В отделни случаи можете да планирате повечето от Вашите нормални дейности в рамките на една или две седмици и да започнете някаква форма на упражнения скоро след това.
  • Колко време ще се запазят резултатите? Резултатите от Вашата липосукция ще Ви помогнат да се чувствате добре в „собствената си кожа” и ще Ви създадат позитивно себевъзприятие. Оздравителният процес е постепенен, така че бихте могли да си създадете нагласата, че добрите резултати не са налице, но с малко повече търпение и спазване на предписанията на Вашия лекар, скоро ще се насладите напълно на резултатите от Вашата операция.

   Резултатите на липосукцията ще бъдат постоянни, докато поддържате Вашето следоперационно тегло. Дори ако наддадете няколко допълнителни килограма, ще разберете, че тежестта е разпространена по-равномерно, вместо да се натрупва в областите, които бяха проблематични за Вас в миналото.

 • Спешни ситуации, при които трябва незабавно да се обърнете към Вашия хирург или да посетите Клиника “Торакс”
  • кървене
  • силна болка
  • увеличаване на отока
  • температура над 37.8 градуса

Тази услуга е достъпна в: