Избери страница

“Стерилитетът – поглед от всички страни”

На 10 март 2005г. в Пловдив се проведе среща под надслов “Стерилитетът – поглед от всички страни” под егидата на д-р Иван Чомаков, кмет на община Пловдив. Оргонизаторите изказват благодарности на община Пловдив, сектор Здравеопазване и лично на д-р Рада Бояджиева за активното съдействие, както и на клиники Торакс, които заедно със сдружение Зачатие поеха финансовата тежест на срещата.

Обсъдиха се следните параметри на стерилитета:

 • Да се разработи медицински стандарт за диагностика и лечение на стерилните двойки.
 • Да се разработи стратегия за преодоляване на негативната обществена нагласа към стерилните двойки съвместно с други женски организации.
 • Да се разработи дългосрочна програма за справяне с психологическите проблеми на стерилните двойки съвместно с психолози, работещи по проблемите на репродуктивното здраве.
 • Да се разработи стратегия за профилактика на заболявания и сексуално поведение, водещи до репродуктивни проблеми съвместно с организации, работещи в сферата на просветата.
 • Да се разгледа програмата за лечение на безплодието при жената и да се облекчи достъпът на жените до съответните ин витро центрове.
 • Да се обсъди специалността андрология като тясна специализация на уролозите и да се въведе понятието “мъжки стерилитет” като елемент от диагностиката и лечението на безплодието по договор с НЗОК.
 • Да се обсъдят законовите норми по осиновяване, бюрократичните и юбедически спънки по процедурата за осиновяване на български и чуждестранни граждани и пътищата за облекчаването им.

На срещата като официални гости присъстваха:

 • Член на Управителния Съвет на фондация “Семейство Бояджиеви” – Ани Владимирова
 • Клиники Торакс – представени от СБАЛАГ – Пловдив – д-р Васил Даскалов, акушер – гинеколог, д-р Тома Томов – медицински управител на Клиники Торакс – София, д-р Георги Джаров – медицински управител на СБАЛАГ Торакс – Пловдив
 • Сдружение “Зачатие” – Оливера Борисова, председател
 • Медицински център Репробиомед – д-р Павлета Табакова и д-р Георги Николов
 • Община Пловдив – д-р Рада Бояджиева, главен инспектор сектор Здравеопазване
 • Първият български сайт за електронна консултация и психотерапия е-therapy – Александра Гечева, управител на сайта
 • Център за репродуктивно здраве – Плевен – доц. д-р Емилияна Конова, имунолог
 • Уролог – андролог – д-р Милен Кацаров, завеждащ сектор Андрология в Александровска болница към Катедрата по урология
 • Адвокатска Кантора “Костакиев Консулт & Партнерс” – Гергана Костакиева
 • Фондация “Джендър образование, изследвания и технологии” – Божура Павлова
 • РЗОК – Пловдив, д-р Славчева
 • лекари и общественици, имащи отношение към тази сложна материя

Предлагаме Ви изказванията на Ани Владимирова – член на Управителния Съвет на фондация “Семейство Бояджиеви” и д-р Тома Томов – медицински управител на Клиники Торакс – София.

Здравейте, казвам се Ани Владимирова и съм член на Управителния Съвет на фондация “Семейство Бояджиеви”. Освен това участвам в мениджмънта и работата на всяка една от клиниките. Освен това съм човекът, който направи E-therapy и даде 600 часа безплатна психотерапия на жените с проблеми. И всъщност съм тук – макар и малко късно, след като повечето от хората, които имат властта да разгласяват новините, си тръгнаха – за да ви кажа една новина. И умишлено не я изстрелях атрактивно в началото, защото целта не е да правим атракция, а да свършим реално пак някаква работа. Исках да изслушате всеки един от хората, които говореха до момента, за да се убедите от първа ръка и без рекламна кампания кой от тях какво може, колко е компетентен, от колко време го прави и защо може да продължи да го прави все по-добре. Мисля, че се убедихте в това нещо. Когато една теза е критична, проблемът е да намериш всички специалисти на едно място и да получиш компетентността им без да тичаш, без да чакаш, без да се молиш, без да търсиш връзки.

Това е, което искаме да ви дадем в клиники „Торакс”. Възможността да се докоснете до всички тези хора и те да свършат единствено и само за вас, с максимално възможност за успех, това, което хората са чакали толкова години. За целта, тази уникална комбинация от гинеколог, ембриолог, уролог, психолог ще получите при нас в АГ клиника „Торакс” – Пловдив. Те ще се появят в тази тясна отсечка по пътя между предварителната подготовка и вземане на решение и самата ин-витро процедура. В теснината между тези две точки се намира така наречената предварителна хормонална стимулация. Ясно ви е, за хората, които имат проблеми или тези, които проучват проблема, че точно в тази теснина, изключително важен е контролът на специалистите – гинеколог, ембриолог, уролог, както и на подкрепата на психолозите, които да не позволят на адреналина да скочи, на психиката да рухне и да се стигне до така наречените психо-соматични прояви, и всичко да свърши преди да е започнало. И то след най-големите му трудности. За целта, ние ще позволим на хората, които по една или друга причина не са покрили критериите, не са били подходящи според Касата, или им се е наложило да го правят за втори, трети, пети път, да направят всичко това при нас с 20%-на отстъпка на медикаментите, консумативите, материалите, които разбрахте колко са важни, за да не бъде увредена жената и да има възможност отново да се повтори процедурата, ако по една или друга причина – Божа работа е, знаете, в много голяма степен – това не се е получило.

Следващото, което ние осигуряваме, е контактът с центъра на д-р Табакова. Мисля, че имате достатъчно мотиви да помислите дали най-бързото, най-рекламираното и най-хубаво преекспонираното в рекламата е най-доброто. И особено предвид факта, че е пълно с герои, които са готови да ви сбъднат мечтите в един съмнителен кабинет, с един съмнителен апарат, където които изглежда много лесно, но последствията могат да бъдат много страшни, ако се действа непрофесионално и безотговорно.

А що се отнася до подкрепата на различните по-хуманни специалисти, каквито са моите психолози, мога да кажа смело, те ще продължат да правят всичко това така, както сме го правили до момента – отговорно. И същевременно, аз от две години работя абсолютно благотворително в Пловдив “Терапия и диагностика на деца”. Нямах намерение да го казвам, но е провокирано от коментара на осиновяването. Искам да ви кажа, че има толкова много уж щастливи хора, които имат деца и които ще оставят след себе си едни невротизирани и нещастни пораснали хора в последствие, че е много важно да осъзнаете, че колкото повече страдали хора, които могат да се грижат за едно дете, има, толкова повече ще остане нещо след нас.

Защото аз съм представител на една фондация, която продължава делото на един човек. Да, остават сгради, остава апаратура, остава технология, но истината, която остава след един човек, е наистина неговият генофонд. И това ще остане и след нашата нация. И ние ще подкрепим това начинание.

Г-жа Ани Владимирова