Избери страница

Рада Киркович

Детски дом “Рада Киркович” се намира в центъра на град Пловдив на ул. “Димитър Цончев” № 11. Това е домът с най-стара и богата история, водеща началото си от месец март 1878 година. Зверствата на турските орди по време на Априлското въстание, пожарищата и кланетата в Батак, Перущица и Клисура унищожават родните домове на стотици български семейства. Това налага създаването на сиропиталище, където всички останали без родна стряха и скитащи се из града деца да се хранят и да получават така нужните им грижи.

Сега в ДОВДЛРГ “Рада Киркович” живеят 96 деца, на възраст от 7 до 18 години. Те са сираци, полусираци, деца на болни родители и на родители, лишени от родителски права. Повечето от тях са с нормално физическо и психическо развитие и се обучават в общообразователни училища. От 1986 година директор на дома е Йорданка Паунова. Под нейно ръководство екипът на дома непрекъснато се стреми да подобрява условията на живот на децата и своята ефективност, създавайки оптимална организация на работа и откликвайки на новите тенденции в грижата за децата.

Децата от дома изработват поздравителни картички, които сами рисуват с много любов, за всяко бебе родено в АГ Клиника “Торакс” – Пловдив. На 22.02.2005г. приятелите ни от Детски дом “Рада Киркович” изнесоха поздравителна програма, на която бяха поканени и присъстваха членовете на управителния съвет на Фондация “Семейство Бояджиеви” и представители на АГ Клиника “Торакс” – Пловдив. С голяма радост децата подариха свои рисунки за украса на клиниката. А гостите останаха очаровани от представянето на талантливите малки участници.