Избери страница

ПРОФИЛАКТИЧЕН ОЧЕН ПРЕГЛЕД В КЛИНИКА ТОРАКС – ПЛ. ВЪЗРАЖДАНЕ

Човешкото око, възникнало преди 530 млн. години, претърпяло еволюция е уникален орган , който ни позволява да изразим голяма гама от емоции и да възприемем светът такъв какъвто е.

Очите са един от най-сложно съставените органи в човешкото тяло, същевременно чрез тях получаваме най-много информация за заобикалящия ни свят. Те съставляват 80% от възприятията ни. Изградени са от тъкани и вещества с много фина структура. Много често не отчитаме факта, че окото е изключително крехък и лесноувредим орган.

За разлика от западните развити държави, в които се отпускат значителни средства за превенция и профилактика, в България това може само да се желае. Въпреки че сме европейска държава, не са предвидени достатъчно програми за стимулиране превенцията на заболяванията /въпреки добрите специалисти/, тъй че трябва да разчитаме на собствените си сили, познания и финансови възможности.

Профилактичен преглед

За тази цел клиника “Торакс” е изготвила профилактичен очен пакет, който включва преглед, авторефрактометрия, оглед на очни дъна и разделна лампена микроскопия. Каква е целта на тази профилактика?

Чрез прегледа в очен кабинет на клиниката Вие получавате проверка на зрителната острота с помощта на познатите ни таблици с различна големина на шрифта. С този тест може да се определи приблизително зрителната острота, а чрез поставянето на диоптрични стъкла се установява дали настъпва подобрение на зрителната острота или не.

Чрез авторефрактометрията се установява рефракционната аномалия /късогледство или далекогледство/ без разширяване на зениците.”Неправилното “ пречупване на лъчите от роговицата или лещата на окото може да доведе до късогледство, далекогледство или астигматизъм /аномалии в изкривяването на роговицата/.Тези рефракционни аномалии се коригират с очила или лещи.

От най-голямо значение за офталмологията е методът на изследване на очното дъно. Той почива на едно гениално, просто оптично решение, открито от Хелмхолц. Хелмхолц конструирал първото очно огледало, което работи на следния принцип: с помощта на огледало от източник на светлина в зеницата,т.е. във вътрешността на окото се вкарва “сноп”светлина. Но тъй като изследователят не може да постави главата си между огледалото и окото, Хелмхолц пробил огледалото в средата, така че “през него” се оглежда осветеното око.

Изследването на очното дъно служи не само за установяване на кръвоизливи, на отлепване на ретината или за диагностиката на глаукомата чрез оглеждане на входната врата на зрителния нерв, с това изследване се откриват и диагностични признаци на артериосклеротични съдови промени, на повишено кръвно налягане, склонност към кървене и много други. Изследването на очното дъно е изключително важно при диагностика на мозъчни кръвоизливи, мозъчен отток, мозъчни тумори и др.

Разделната лампена микроскопия се извършва с биомикроскоп. Това е апарат за изследване на предните отдели на окото – клепачи, конюктива, склера, роговица и леща. Изследването с биомикроскоп е необходимо за диагностициране на промени в прозрачността на лещата, известна на всички като “сиво перде”, т.е. катаракта. “Сиво перде” означава помътняване на лещата, което се среща най-често при пациенти в напреднала възраст. Но то може да е и вродено или като последица от други болести, като например диабет, възпаления на очите, след наранявания, при тетания и др. подобни.

Съществуват редица теории относно произхода и значението на “зелено перде” – глаукома, чиято историческа достоверност не може да се провери. Причината за това заболяване , което ако не се лекува, нерядко води до ослепяване е повишение на вътреочното налягане. Според последни изследвания около 5-7% от всички хора по нашите географски области страдат в различна степен от повишено вътреочно налягане.

В повечето страни се въвеждат профилактични прегледи и диспансеризация на рискови пациенти. Най-честото усложнение е заплашващото ослепяване, причината за което може да е както високото вътрешно налягане, така и обусловените от него обменни нарушения в очното дъно и увреждането на зрителните нерви. Необходим е редовен лекарски контрол /в клиниката има формирана пакетна цена – 60лв за тридневно роследяване на глаукомно болни/, съответен начин на живот и евентуално оперативно лечение, всл. на което до голяма степен очното налягане може да се нормализира.

С нарастване на възрастта на човек ,намалява способността за акомодация на очите./ какво произтича от това?/ В офталмологичния кабинет на клиники “Торакс” може да се извърши диагностика на зрение, т.е. да се определи степента на късогледство и далекогледство чрез корекция на очила или лещи на стойност от 38 лв. Очната леща става по-малко еластична и ясното виждане става по-трудно или невъзможно. Когато при покой очната леща е по-тънка и с по-слаба оптична сила, фокусирането на безкрайно отдалечен обект не става върху ретината, а зад нея. Вижда се неясен образ.В този случай говорим за далекогледство. Ако пък при фокусиране на безкрайно отдалечен обект, образът се формира не върху ретината, а във вътрешността на окото. По този начин се намалява по-голямата оптична сила на очната леща. Приема се ,че за развитието на късогледството въобще от значение са следните фактори: наследственост, санитарно хигиенни условия, прекарани заболявания/ морбили, грип, ангини, глистна инвазия, а при възрастни – хипертония, психотравми, бременност, сифилис, туберкулоза, ендокринни заболявания/.Основните лечебни мерки са насочени към подобряване на обмяната в окото и храненето на тъканите. Целта е да се задържи прогресирането на болестния процес и да се предотвратят усложнения.

Не е задължително, който и да е от следните симптоми: парене, сълзене, сърбеж, усещане за чуждо тяло, тежест или напрежение в окото, присвятвания, помътнявания или “мушици” в зрителното поле да е показател за очно заболяване, но е вярно и друго, че всички от изброените симптоми са заложени в различни клинични картини на различни очни заболявания.

Щраусовата реакция при тези заболявания, никога не е била от полза, защото неглижирането на една зараждаща се очна болест само отлага и усложнява лечението и.
Д-р Павлина Маринова – офталмолог