Избери страница

КОЖАТА – ОГЛЕДАЛО НА ОБЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА НАШИЯ ОРГАНИЗЪМ

По кожата на човека се изписват симптоми за множество страдания в целия организъм. Картината се усложнява от редица сезонни реакции. С настъпването на зимата , нашата кожа е подложена на влиянието на редица неблагоприятни фактори. Такива са студеният и сух въздух, острият вятър, топлината в помещенията, увеличеният прием на медикаменти, поради зачестяващи настинки, приложението на неадекватна козметика и др. През зимния сезон се влошава и протичането на редица кожни заболявания. Такива са псориазисът, кожните заболявания с изразена сухота – ихтиози, кератози и особено – атопичният дерматит. Това е резултат от нарушаването на нормалния водно-липиден слой, покриващ кожата. Тъй като този слой е естествена бариера срещу навлизането на редица болестотворни микроорганизми, нарушаването на неговата цялост улеснява развитието на кожни инфекции – вирусни, бактериални и гъбични. През есенно-зимния сезон зачестяват студовите алергии и студовата уртикария. Студовата уртикария се проявява със сърбящ обрив в изложените на ниски температури кожни участъци. Характерна студова дерматоза, засягаща предимно млади хора са т.нар. перниони. Те представляват синкаво-червени образования, разположени по пръстите на ръцете, гърба на дланите, ушните миди и по-рядко подбедриците Промените може да се дължат на хипофункция на щитовидната жлеза, хипофизата ,половите жлези или при пациенти с невро-вегетативна дистония. В клиники ”Торакс” диагностицирането на тези кожни промени свързани със студа, изискват провеждане и на редица изследвания – биохимични, хормонални, алергологични тестове. При голяма част от пациентите се налага специално изследване – т.нар. криоглобулини.

Поради тясната връзка на кожните проблеми с други здравословни в клиники “Торакс” дерматолога работи в тясно сътрудничество с ендокринолози, кардиолози, интернисти, педиатри , ревматолози и хематолози. Значителна част от заболяванията дават отражение върху кожата. Такива са кожните прояви при болестите на обмяната на веществата, заболявания на щитовидната жлеза, половите жлези, на кръвта и кръвотворните органи, на черния дроб, сърдечно – съдовата, дихателната система и бъбреците. При голяма част от изброените заболявания, кожната симптоматика е характерна и затова диагностицирането от специалист ще доведе до адекватно лечение на заболяването.Трудно е да се изброят всички симптоми, които са кожна проява на вътрешни заболявания, но някои от тях налагат непременно посещение в дерматологичен кабинет. Голяма част от инфекциозните заболявания протичат с обриви по кожата, които обикновено са съпроводени от висока температура, общо неразположение, мускулни и ставни болки, прояви от страна на стомашно-чревния тракт и др. В такива случаи диагнозата трябва да бъде потвърдена от изследвания – биохимични, серологични, микробиологични и консултации с интернист, невролог или педиатър.Някои ендокринни заболявания, като захарния диабет, протичат с характерни кожни промени – диабетна дермопатия, диабетна гангрена, повишена склонност към гъбични и бактериални инфекции на кожата и лигавиците.Характерни са и кожните изменения и при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища – упорит сърбеж, понякога кръвоизливи по кожата, жълтеница, промени по ноктите и др.Голяма част от заболяванията на кръвта -–лимфоми, левкемии се манифестират от кожни тумори.Определени кожни промени се свързват повече или по-малко с рак на някои вътрешни органи и са известни като паранеопластични дерматози. При такива дермадроми кожният лекар търси съдействие от интернист, онколог или хирург.Няма хормон, чиято увеличена или намалена продукция да не предизвиква определени, повече или по-малко специфични кожни промени. В този смисъл кожата е огледало на хормоналната дейност и на състоянието на организма като цяло. Ето защо появата на каквито и да било промени по кожата не бива да се подценява, а изисква навременен преглед от лекар-специалист и поставяне на ранна и правилна диагноза.

Независимо от това,че зимата е сезон през който, кожата е подложена на стрес и агресивни атмосферни въздействия , тя е и сезон, който позволява редица процедури, водещи до разкрасяване и подобряване на жизнеността на кожата. Трябва само да знаем как да предпазим кожата си “отвън” и да не допуснем да повехне, да загрубее или да се напука. В клиники “Торакс” дерматолога използва специфична техника за ревитализиране и обновяване на кожата. Тази процедура премахва повърхностния кожен слой, стимулира клетъчната регенерация и реструктурира по-дълбоките кожни слоеве – пилинг. Препоръчва се на пациенти с различни форми на акне, “тъмни петна” и бръчки. Отлични резултати се получават и при пациенти със суха кожа и кожни проблеми, свързани с натрупване на мъртви клетки по повърхността на кожата, което я прави по-груба и причинява запушване на порите или просто за “освежаване” на лицето.Ефектът е поразяващ при пациенти със застаряваща, повяхнала кожа, тъй като подобрява еластичността и и я прави по-здрава и стегната.Тази процедура може да се приложи върху различни участъци от тялото – лице, шия, деколте, гръб, гръб на ръце/ при “старчески петна”/, седалище и бедра /стрии/.

Кога не бива да се прави пилинг? Противопоказани за пилинг са пациенти с бактериални и вирусни инфекции на кожата, в частност – активен херпес симплекс, алергични обриви, някои форми на розацеа, обострен себореен дерматит, автоимунни заболявания, бременност и др. Дерматологът трябва подробно да разпита пациента, на когото предстои пилинг, за прием на някои медикаменти, които повишават кожната чуствителност, като определени антибиотици, контрацептиви, орални ретиноиди. Лекарят може да реши да отложи пилинга или да прекрати съпътстваща козметична процедура за кратко преди или след пилинга. Може да се наложи пациентът да прекъсне употребата на някои козметични продукти по време на пилинг процедурите. Някои козметични продукти могат да повишат реактивността на кожата. Такива са кола-маската, приложението на депилатори, маски за лице, епилацията, солариумът, ексфолииращите процедури, електролизата и др. Едва след подробна дискусия със специалист се определя програма за пилинг, която може да удовлетвори индивидулните нужди на пациента.

В клиники “Торакс” Вие получавате здраве и красота, благодарение на традиционно добра дерматология и висикоквалифицирани специалисти.

 
Д-р Светлана Гоцева